Muziek

Binnen deze rubriek worden allerlei muziekclips aangehaald die telkens een verschillende muziekgenre brengen en uit een verschillende tijdsgeest komen. Elke clip heeft een link met seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie (voor meer info hierover zie literatuur ‘Gender’). Uiteraard zijn de genoemde artiesten meer dan hun genderidentiteit en bereikten zij veel meer dan hieronder vernoemd staat. Om het volledige beeld van de volgende personages te verkrijgen kan er best nog een afzonderlijke zoektocht gedaan worden op internet of door middel van andere bronnen.

Deze muziek kan ook gecategoriseerd worden als LHBT-muziek. Dit is een verzameling van muzikale genres die zich richten op de ervaringen van gender- en seksuele minderheden als een product van de ruime homo-bevrijdingsbeweging.

Bovendien wens ik hiermee ook duidelijk te maken dat het steeds mogelijk is om succesvol en grootste dingen te verwezenlijken ongeacht wie of hoe je bent. Daarnaast hoeft het homo-gegeven niets te zijn om zich voor te schamen. Het toont bovendien dat ouders waarvan hun zoon homo is, zeker niet alleen zijn.

Ik hoop alvast dat volgende artiesten een rolmodel kunnen betekenen voor zowel jong en oud.

Er is veel controverse rondom dit nummer, maar dat was niet de bedoeling van singer-songwriter Adrew Hozier-Byrne: “Het liedje gaat voor mij over hoe het is om mens te zijn en om van iemand te houden als mens.”

Verder gaat het liedje over organisaties die dat en de menselijke natuur ondermijnen. Een voorbeeld hiervan is te zien in zijn videoclip voor dit nummer, waarin een groep radicale Russen een homoseksuele jongen in elkaar slaat.

Hij schreef het nummer naar aanleiding van zijn frustratie voor de Katholieke Kerk en de manier waarop hij vond dat zij mensen discrimineren.

“Als je meer beledigd bent door twee kussende mensen dan door daadwerkelijk geweld, wordt het misschien tijd om naar je eigen waarden te kijken.”
“Er zou geen controverse moeten zijn als het gaat over normale mensenrechten en het gelijk behandelen van mensen.” 
Jaden Christopher Syre Smith is een Amerikaans acteur en rapper. Hij is de zoon van actrice/zangeres Jada Pinkett Smith en acteur/rapper Will Smith. Jaden Smith bevestigde in 2018 zijn relatie met Tyler The Creator (bekende rapper).
Laura Pergolizzi is een Amerikaanse zangeres en songwriter die optreedt onder de artiestennaam LP. Ze heeft vier albums en twee EP’s uitgebracht. Ze schreef liedjes voor andere artiesten, onder wie Cher, Rihanna, Backstreet Boys en Christina Aguilera. Laura heeft een relatie met een vrouw.
Same Love is een nummer van Macklemore, Ryan Lewis en Mary Lambert.
Het nummer gaat over het legaliseren van het homohuwelijk en het bestrijden van homofobie. Het werd opgenomen tijdens de campagne in de staat Washington, waar het homohuwelijk uiteindelijk in december 2012 werd toegelaten. De raps van Macklemore worden afgewisseld met een emotioneel gezongen ballade van Mary Lambert aan haar vriendin.
De hoesomslag van de single toont een foto van Macklemore’s oom, John Haggerty, en zijn partner Sean.
Sam Smith kwam in mei 2014 uit de kast in een interview met “The Fader”, waarin hij toegaf dat zijn debuutalbum ging over het feit dat een vriend op wie hij verliefd was, niet verliefd op hem was. In 2019 liet hij weten zich niet als man of vrouw, maar als non-binair of genderqueer te identificeren.
Tyler Gregory Okonma, beter bekend onder zijn artiestennaam Tyler, The Creator, is een Amerikaanse rapper en producer. Hij is de persoon waar Jaden Smith (zoals aan het begin aangekondigd) mee samen zou zijn. Alleen blijft Tyler zelf hier nog stil over.
Adam Mitchel Lambert, opgegroeid in San Diego, is een Amerikaanse singer-songwriter en acteur. Sinds 2009 heeft hij wereldwijd meer dan 3 miljoen albums verkocht en meer dan 5 miljoen singles. Adam identificeert zich openlijk als homoseksueel.

Lambert pakt bovendien maar al te graag uit met zijn androgyn voorkomen, met de hulp van heel wat eyeliner, en is dan ook een rolmodel in de holebigemeenschap.
Born This Way” is een lied van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga en de hoofdsingle van haar tweede studioalbum met dezelfde naam.
Geïnspireerd door muziek uit de jaren 90, die vrouwen en de homogemeenschap mondiger maakte, legde Gaga uit dat ‘Born This Way’ haar vrijheidslied was. Ze zong een deel van het refrein tijdens de 2010 MTV Video Music Awards in 2010 en kondigde het lied aan als de hoofdsingle van het album, uitgebracht op 11 februari 2011.
De teksten bespreken de zelfbekrachtiging van minderheden, waaronder de LHBT-gemeenschap en raciale minderheden. “Born This Way” heeft wereldwijd 8,2 miljoen exemplaren verkocht en werd daarmee een van de best verkopende singles aller tijden.
Antony and the Johnsons is een band uit New York, samengesteld rond de zangeres/componiste Anohni die voormalig bekendstond als Antony Hegarty. Antony Hegarty weigert zich neer te leggen bij de identiteit als man en wenst ook als vrouw aangesproken te worden.

Antony and the Johnsons maakt vooral ballads en hun nummers worden wel omschreven als ‘kamermuziek’, vanwege het gebruik van strijkers en houtblazers.
Anohni werd genomineerd voor een Oscar voor ‘best original song’ met “Manta Ray” voor de film Racing Extinction gecomponeerd door J. Ralph met zang.
Hierboven een compilatie van verschillende liedjes van BROCKHAMPTON. Brockhampton is een Amerikaans rap collectief opgericht in San Marcos, Texas, in 2015 en momenteel gevestigd in Californië. Geleid door Kevin Abstract, heeft Brockhampton zich gedeeltelijk gevormd door het online forum “KanyeToThe”, en omschrijft zichzelf als een Boysband. Door zich specifiek op deze manier te labelen, zoals de leden herhaaldelijk hebben benadrukt in interviews en op sociale media, proberen ze het woord opnieuw te claimen of te herdefiniëren, omdat hun stijl niet precies past in het stereotype van de boysband. Complex magazine omschrijft de groep inderdaad als “homo, zwart, wit, DIY, ambitieuze, all-inclusive en would-be popsterren”, en deze diversiteit onderscheidt zich grotendeels van hun teksten en geluid.
Electrosexual is een Franse elektronische musicus, componist, uitvoerend kunstenaar, producer en videoclipdirecteur die in Berlijn woont.
Sarah Bettens van K’s Choice is sinds 2019 Sam Bettens. In 2019 verklaarde Bettens transgender te zijn en voortaan als man door het leven te gaan.

K’s Choice is een Belgische rockband uit Antwerpen. De kern van de band wordt gevormd door Sam Bettens (zang, gitaar) en broer Gert Bettens (gitaar, keyboard en zang). Reinout Swinnen (toetsen) staat hen bij.
Bronski Beat was een Britse popgroep, opgericht in 1983.
Op het hoogtepunt van hun succes bestond Bronski Beat uit Jimmy Somerville (zang), Steve Bronski (keyboard en percussie) en Larry Steinbachek (keyboard en percussie). 

James William “Jimmy” Somerville is een Schotse popzanger en songwriter. Hij werd bekend in de jaren 80 met de popgroep Bronski Beat. Hij is vooral bekend om zijn krachtige en soulvolle contratenor en kopstem. Hij is openlijk homo; veel van zijn liedjes, zoals ‘ Smalltown Boy ‘, bevatten politiek commentaar op homo-gerelateerde kwesties. De debuutsingle “Smalltown Boy” scoorde hoog in de Europese hitlijsten. Na deze single behaalde de band nog diverse hits in vele landen
Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste rockbands in de geschiedenis.
De homoseksuele geaardheid van Mercury was voor niemand in zijn naaste kring een geheim, al heeft Mercury dit publiekelijk aanvankelijk jaren ontkend. In de jaren tachtig leek hij dit niet meer te willen verbergen. De soms haast mystieke uitstraling van de zanger (lang zwart haar, zwarte nagellak, Japanse kimono’s etc.) maakte plaats voor een dikke snor, leren broeken en petjes, en de feesten die de groep geregeld gaf waren meer dan berucht. Ironisch genoeg zorgden de dikke snor en leren kleding in Latijns-Amerika voor een groeiende populariteit van zowel Freddie als Queen, omdat deze kenmerken daar een macho imago hebben.

David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden. David Bowie’s gender-verbuigende uitvoeringen en culturele vloeibaarheid inspireerden een generatie van homoseksuele, lesbische en transgender mensen. Echter rond David bowie’s seksualiteit heerst heel wat onduidelijkheid. Hijzelf geeft aan nooit de intentie te hebben representatief te zijn voor een specifieke seksuele doelgroep, maar had er ook niets tegen.
Placebo is een alternatieve rock-/glamrockband uit het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit de Amerikaans-Schotse zanger-gitarist Brian Molko, de Zweedse bassist Stefan Olsdal en drummer Matt Lunn.
De bassist Stefan Olsdal van de band Placebo is openlijk homo.
Enrique Martín Morales beter bekend onder zijn artiestennaam Ricky Martin, is een Puerto Ricaans zanger die wereldwijd meer dan 55 miljoen albums heeft verkocht. Ricky is openlijk homoseksueel.
Culture Club is een Britse popgroep die vooral in de eerste helft van de jaren tachtig succesvol was. Middelpunt van de band was Boy George, een homoseksuele-androgyne zanger uit Londen.

Androgynie komt van het Oudgrieks voor ‘man’ en ‘vrouw’. Androgynie kan men op drie verschillende manieren omschrijven: Zich androgyn voelen. Een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat.
Wham! was een Brits pop-duo opgericht in 1981 door de vrienden George Michael en Andrew Ridgeley.

George Michael was een Engelse zanger, songwriter, platenproducent en filantroop die tot roem groeide als lid van het muziekduo Wham! Michael, die in 1998 uitkwam als homo, was een actieve campagnevoerder voor LHBT-rechten en hiv / aids-liefdadigheidsinstelling.
RuPaul Andre Charles beter bekend als RuPaul, is een Amerikaanse dragqueen, acteur, model, auteur en zanger.
Hij bereikte internationale bekendheid als dragqueen met de hit Supermodel (You Better Work) van zijn album Supermodel of the World (1993) en nam later een duet, Don’t Go Breaking My Heart, op met Elton John (zie volgende). Zelf is Rupaul openlijk homoseksueel en engageert zich in talrijke events gerelateerd aan de homogemeenschap.

Sir Elton Hercules John is een Engelse zanger, songwriter, pianist en componist. John, kondigde aan dat hij in 1976 biseksueel was en is sinds 1988 openlijk homoseksueel.
Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close