Vaders aan het woord.

In dit bericht wil ik graag een stem geven aan vaders waarvan hun zoon intussen uit de kast kwam. De volgende uitspraken vertellen letterlijk wat zij dachten of steeds denken. De meeste uitspraken komen van vaders die het bij de coming-out zelf niet gemakkelijk hadden en hopen hiermee andere vaders die het steeds moeilijk hebben, een duwtje in de rug te kunnen geven. Om deze vaders zo authentiek mogelijk weer te geven koos ik er bewust voor om de gesproken dialecten te behouden in de tekst.

Geluk van je kind is onbetaalbaar

“Ik kviengn t’geluk van je kinders is onbetaalbaar, hoe daze het geluk ook viengn. Wieder moen doa respect voorn en peizk. Want aj hie doa als ouder niet achter staot, Kriegt da kiend nog meer last. T’zit al met t’gevoel. En ton nog ki d’ouders die der geen begrip voor hebben. Dat moe heel erg zien vo die kiender. Je moe nu nie op je eigen denken, je moet denken aan under.”

“Homoseksualiteit is normaal”

“Uiteindelijk het enige wat anders is is het geslacht waarop dat die verliefd worden. Voor de rest alé, ik bedoel. Bijvoorbeeld dat koppel, als je die bezig ziet dat is precies man en vrouw. Ik bedoel ook zo die kleine ruzietjes en zo, dan denkt ge ja.”

“Terwijl dat dat wel natuurlijk is. Want in de dierenwereld en al wat da ge wilt. Heb je dezelfde relaties, punt. Want dat is niet dat da een ziekte is die kan genezen worden. Neen, dat is gewoon een gegeven.”

“Je zoon is ook een levend wezen he. Voor die tijd dat we hier eigenlijk maar lopen. Je moet ermee omgaan en zeggen: ‘tis zijn leven he’”

“Als je het er echt moeilijk mee hebt he, dan moet je eigenlijk die vriend beschouwen alsof dat dat een vriendin is.” “En alles wat je zou toelaten moest hij een meiske hebben, moet je nu ook toepassen met die jongen.”

“En k’zeggen: ‘Ik hebben liever een goeie schoonzeune, dan een slichte schoondochter.’”

“Ge wilt altijd het beste voor uw kinderen voor he. En dat zou ik zeker uiteraard meegeven. Alé jong, uw zoon is toch niet veranderd. In tegendeel. Hij kan er alleen maar sterker van worden omdat hij er moet tegen opboksen tegen sommigen.”

‘Je kunt ‘homo zijn’ niet veranderen’

“Die is toch niet veranderd. Je wordt niet anders omdat je iemand graag ziet. Want daar gaat het over he. Denk ik toch. En of dat da nu een man is of een vrouw dat maakt niet uit.”

“Zelf als ik het niet zou aanvaard hebben moet ik het toch aanvaarden. Ik heb geen keus, want hij gaat niet veranderen omdat ik dat wil.”

“Je moet ze losloatn e.” “Je moet alles laten gaan zoals het is.”

“Het lot kan je niet veranderen en de geaardheid van iemand ook niet.

“Ik kan wel zeggen als ik een vader zie die daarmee afkomt… Ik zeg dan ‘aanvaard dat en maakt er het best van. Je moet dat aanvaarden he. Je moet hem nog liever zien.’”

“Uw kind kiest daar niet voor”

“En gij kunt ook niet veranderen. Want daar ben ik ook van overtuigd. Want dat is niet dat da een ziekte is die kan genezen worden.”

“Seksualiteitsbeleving tussen mannen”

“Tenslotte t’geen da ziender (homoseksuelen) doen, doet de n’helft van de wereld eh. K’zeggen ik: ‘K’peizen ik van aal dedee die hier aan tafel zittn. Dat er al allemaal eki geprobeerd et van eki bie under vrouwe, k’zeggen t’is juste t’zelfste.’”

“Maar de dag van vandaag, kijk, ga naar Frankrijk. Iedere man zoent. Ik heb dat ook eens gezegd tegen iemand, als je nu iemand zoent, je ogen zijn dan toch toe? ‘Ga je t’ verschil proeven misschien!?’ Dat denk ik toch nie. Dat is gewoon het gedacht.”

“Er zijn natuurlijk nog heel wat andere manieren ook voor homo’s om seks te hebben. Dus dat ik niet denk van: “oké, het is alleen dat anale seks.” Ge hebt nog tal van andere manieren om seks te hebben met elkaar.”

“Homoseksualiteit is niet problematisch”

“Een vriendin had het feest van haar (homo-)zoon georganiseerd. En ik zag aan die vrouw dat die zo gelukkig was, omdat haar zoon gelukkig was met dat huwelijk, en doordat te kunnen doen door de legalisering. Ja, ik denk dat dat voor mij ook zo wel dingen geweest zijn die onbewust of bewust gespeeld hebben, van ja het maakt eigenlijk niet uit als je als man met een man samen bent.”

“Wel, ik denk op het moment dat onze vader inzag dat niemand van zijn kinderen of kleinkinderen daar een probleem van maakte, was het voor hem ook al voor een groot stuk opgelost.”

“Je ziet, die mensen zijn gelukkig, en mijn beste vriendin zeker die was heel ongelukkig in dat huwelijk met een man. Terwijl dat die man haar wel heel graag zag he, dat was het probleem niet, maar ja.”

Alhoewel dat we achteraf wel blij zijn dat hij iemand heeft en dat hij een vaste relatie heeft. Ja, ze doen het goed samen. Ik ben blij dat hij een partner heeft hé uiteindelijk en dat alles lukt. Het is uiteindelijk dat die telt hé. Het geluk van je kind. Dat gaat voor hé.

“Het ongebreidelde seksueel vlinderen, van de ene naar de andere daar had ik schrik voor. Maar die angsten zijn dus ongegrond gebleken. Daar heb ik de indruk gehad dat dat minder was bij hem, en ook dat hij in zijn relaties trouw was. Dat was voor mij een geruststelling. Dat je niet een relatie aangaat en dan dus de bars en de kroegen gaat aflopen.”

“Mijn zoon en zijn vriend zijn ondertussen vijf jaar getrouwd. Dus dat is schitterend. En de vriend is, dat is een fantastische gast jong. En die ouders, wij hebben daar heel snel contact mee gehad en da zat ook goed dus… Dan zijde gelukkig he. Dan is er geen discussie meer he.”

“Homoseksualiteit heeft mooie eigenschappen.”

“Wat ik wel moet zeggen, tijdens dat coming-out gesprek diene dag hebben wij ogenblikkelijk gezegd: ‘Wij danken u voor uw openheid, want dat is eigenlijk een bevestiging van onze opvoeding.’ Dat was het mooiste bewijs dat da gelukt was. Want hij sprak heel open en zonder angst.

Ik krijg van alle twee m’n zoons liefde en genegenheid. Maar van mijn zoon die homo is is dat nog iets anders. Dien ga al rapper een keer knuffelen en een zoen geven in tegenstelling tot mijn andere zoon, das een jongen he, dat is de man he.”

Wat dat een mens al kan tegenkomen in zijn leven he. Ja, hoeveel in deze stad hebben nu een homokoppel, die voor twee kinderen zorgt. Ik weet niet als er hier zijn zelf. En dan ben ik daar ook weer fier op. Als er één iets moest zeggen van homo’s. Ga voort he.”

Categorieën Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close